Svelvik JFF

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Valg av hagle

Valg av hagle


Beretta AL 391 Urika 2


Denne artikkelen omhandler kjøp av brukt hagle.  Målgruppen er nyutdannede jegere.  Det å handle utstyr for å jakte blir fort dyrt,  hvis alt skal handles nytt.  Man skal ha jaktstøvler, jaktdress, sekk, våpen, gjerne aktivt hørselvern, GPS, diverse turutstyr.

I Norge er det mange våpen i privat eie.  Bruktmarkedet er til tider stort, og man kan gjøre meget gode kjøp.  De beste kjøpene gjøres som regel i perioden fra November til Mars.  Om sommeren øker bruktprisene noe, pga ferie- og skattpengene har kommet inn på konto hos jegerne.  Samt at jakta står for dør, og fler folk begynner å lete internettet etter det de trenger før jakta.  Så kan du vente.  Vil jeg anbefale at du legger kjøps perioden, til det jeg har nevnt over.  Men man kan alltid komme over gode tilbud selvfølgelig.

De meste brukte kalibret  world wide, er og blir kaliber 12!  Langt etter,,,,,,,,, kommer kaliber 20.  Deretter  kaliber 16.  Fordelen med å velget kaliber 12, er at tilgangen på ammunisjon er stor, og man får meget rimelig leirdue ammunisjon. Kaliber 20 er noe vansklig å få tak på.  Patroner i kaliber 16 er det butikker som selger.  Som noen siste tips før vi begynner på selve prosessen, med hva man skal se etter i ei hagle.  Vil jeg gi noen siste anbefaling. 

Kjøper du brukt fra en privat person.  Bør du møte selger på en leirduebane, og prøve hagla før du kjøper.   Evt om du får lånt den med deg, ved bruk av utlåns erklæring.   Det sammen kan du spørre om i butikk, mulig de har en demo for utlån.  Jeg går utifra at viktigheten av at en hagle passer deg, er lært på jegerprøve kurs.  Helst ta en tur på Eplerød, FØR du kjøper hagle.  Snakke med banebestyrer/banevakt.  Hvis banevakten ikke kan besvare dine spørsmål, vil han/hun sette deg i kontakt med erfarne skyttere.  De gir deg mange god tips.  Som igjen gjør at du har større sjans, for å ende opp med ei hagle som passer deg.  Det blir for komplisert å beskrive tilpassning av hagle i dette innlegget.  Blir mye lettere å vise i praksis med ei hagle tilgjengelig.  I tillegg er det ikke sikkert du monterer hagla riktig til skulderen, da blir jo ting feil uansett.  Så ta enn tur på Eplerød før du kjøper hagle.

Mange starter jeger karrieren som støkk jeger.  Lett å falle for ei lettvekts hagle, siden man må bære den i hendene for det meste under jakta.  Men det er endel ulemper med ei lettvekter.  De er vanskligere å få ordntlig god stabil sving på, under fluktskyting.  De virker også vinglete når man monterer den til skulderen.  Letter å skyte med en hagle i standard vektklasse som er rundt 3,0 til 3.4kg.  Det krever mye trening å skyte godt med ei lettvekter.  Rekylen  er merkbart hardere, jo lettere hagla blir.  12/76 skudd på gåsejakt, med ei 2,8kg hagla.  Hva skal man si!! Det kjennes!   Til tider ligger det mye lettvektere til salgs på finn.no.  Det er nok ikke tilfeldig!


Kan hagla skyte stål


Nymoderne hagler er trykktestet og godkjent for skyting med stål, og annen miljø skudd.  IKKE kjøp ei hagle som ikke kan skyte stålpatroner.  Det er en mega tabbe å gjøre.  De har inngen verdi, annet enn sin egen vekt ganget prisen på stål pr kg, og knapt nok det.  Hagla bør også ha utbyttbare choker, ikke kjøp faste choker.   Hvis den har faste choker, bør du få den skam billig. Jeg vil si det er et must med løse choker.  I ei o/u under jakt, har man som regel  ¾ og ¼  choke i løpet.  På leirduebanen brukes mest ½ choke. Et lilje merke på hagle pipa, er symbolet på at hagla kan skyte stål.  Merket som er stemplet på utsiden av løpet er ikke stort, men ser slik ut.


alt


Kaliber 12

Som nevnt over, vil du alltid ha uproblematisk tilgang til ammunisjon i butikk med kal 12.  Leirdueskudd fra 1kr/stk er ikke noe å si på. Jaktskudd i stål fra 5kr/stk, og andre bedre alternativere til langt stivere priser.  

Hva slags kammer skal man velge i hagla?  12 /70 - 12/76 eller 12/89.  Jeg har nå jaktet i 24-år med hagle, og har aldri brukt noe større enn 12/76 til jakt på gås.  Til ordinært skogsfugl- og rypejakt  fungerer 12/70 og 12/67 med rundt 30-32 gram hagl.  Ikke kompenser dårlig utrent skyting, med store tunge magnum patroner med 50 gram hagl i 12/89.  Magnum patroner gir mye randhagl.  Veldig tung rekyl, og munningsvipp til månen.  Den meget tunge rekylen, og munningsvippen.  Gjør at du bruker lenger tid på å sende avgårde skudd nummer to.  Hvis første skudd var en skadeskyting, er det greit å kunne følge kjapt opp med skudd nr to innen kort tid.  Her er 12/70 med 30-32 gram hagel helt topp som førsteskudd!    På skogdfugel jakt er det veldig viktig med kjapt skudd nummer to,  hvis man skadeskyter på første. Da fuglen  forsvinner fort i flukt bak trær.  Ikke mange som tenker i den banen!  Hvor kjapp og stødig er du på skudd nr 2, med ordinær jaktammo???


Kaliber 16

Dårlig utvalg av skudd til kaliber 16.  Siden de aller fleste  hagler i Norge  ikke er godkjent for stål , og andre miljøskudd med unntak av Bismuth.  Derfor får man heller ikke kjøpt leirdueskudd til Kaliberet.  Blir dyrt å skyte på leirduebanen med jaktskudd til  17kr smellet.  Du skal være entusiast for å kjøpe dette kalibret!

Huff!!!  det var mye dårlig omtale om et kaliber, som er så godt balansert som kaliber 16!  Men nok om det!!   Kaliber 16 er et ypperlig drilling kaliber J


Kaliber 20

Ikke alle, men de fleste våpenbutikker har kal 20 i butikkhyllene.   Men  kaliber 12 er sorgløst i forhold.  Færre brukt våpen i kal 20 å velge mellom.  Har hatt kaliber 20/76 selv, men syntes hagla ble for liten og lett.  Traff ikke mye med den.  Kjøper du hagle i kal 20.  den være kammret  for 20/76.  Ikke 20/70.  95% av alle jaktskudd som selges i Norge er 20/76.


Hagle type

Det finnes fler type hagle.  Over og under (o/u),  Side by Side (s/s), halv auto, pumpehalge, enkelt løper.  Hva du velger til jakt, er en smaksak.  O/U er mest brukte jakt og konkurranse hagle.   Garva harejegere skal ha side by side.  Vi unge og enda lovende, går for halvauto.


Kjøp av O/U - S/S - enkeltløp hagle

Hva skal du se etter når du kjøper hagle utenom at den passer deg?  Hagla består av 3 hoved komponenter.  Disse er forskjeftet, løp og kolbe med låskasse og avtrekker assembly.


Demonter forskjeftet fra løpet, og sjekket at det ikke er sprekker i treverket  ut-og innvendig.  Sjekk at glideflatene mot låskasse (pkt 1 bilde under) ikke er oppripet og skadet.  De skal være glatte og fine.  Husk og smør disse når du bruker hagle.  Alt av fett kan brukes her. Beretta 682 Sporting


Kolbe må sjekkes etter sprekker mot låskasse, og rekylkappe.  Det er ved låskassen treverket i kolben er tynnest.  Det skal ikke være noe misfarginger i treverket.  Det er som regel våpenolje som har trukket inn i treverket.  Vær nøye når du smører haglas glideflater  med olje.  Det skal ikke på treverket til forskjeftet og kolbe.   Der bruker man kun stokkolje.  Får du tak i ei hagle med regulerbar kolbe, har du fler muligheter til å justere hagla til kroppen din.


Justerbar kolbe.


Mange låskasser til jakt hagler,  blir laget i lettmetall utførelser.  Se etter slitasjer i opphengspunkter innvendig i låskasse.   Sjekk også på løpet, der det festes inn i låskassen.  Se etter riper, og biter / avskalinger.Lukk hagle igjen, og sjekk at løpet er tight til låskasse.  Det skal ikke være noe slark her.  Legger du en 50-lapp (punkt 2) medllom løp og låskasse veggen, skal du ikke kunne lukke hagle igjen, og låse toplever.

Sjekk etter gravrust i løpet, og kammer.   Er hagla brukt mye til sjøfugljakt, bør du være ekstra på vakt.  Er det rust inne i løpet, så er det bare og kansellere kjøpet. 


Sjekk at det ikke er noen bulker i løpet.  Har hagle løse choker, sjekk at de er mulig å demontere disse i løpet.  Mange glemmer å  smøre, og vedlikeholde hagla etter og ha brukt den.  Derfor ruster chokene fast.  Choker skal alltid smøres før de monteres inn i løpet med varmebestandig grease.    Hagla bør leveres med 5 løse choker fra full choke til cylinder str.Choken er løs, og det er ingen indikasjon på rust.  Sjekk at det ikke er noe skader på gjengene til choker.  Chokes skal kunne skrues lett inn uten  motstand.
Pumpe og halvauto.

Pumpehagle er bygget opp etter de enkleste prinsipper.  Her er det som regel gode toleranser innvendig i mekanisme, og marginer på deler.  Her er det bare å sjekke, akkurat det samme som er nevn over for o/u.  Remington 870 er verden mest produserte pumpehagle, og er til sitt bruk et skikkelig bruksjern.   Dra den gjennom et grustak, tøm den for stein, sand og pukk.  Lad og skyt.   Den vil fungere uansett!  Ulempen, er at man må pumpe mekanismen for å få avgårde skudd nummer to.  Alt kan øves inn, men man er kjappere med en halvauto, o/u eller s/s vil jeg våge å påstå.

Halvautomat er enten gassdrevet eller rekyldrevet.  Gass drevet systemer krever mer puss for å fungere med leirdueammo.  Mange glemmer å pusse vekk kruttslam i gass sylinder systemet, og da ruster det over tid.  Demonter hagla, og sjekk dette.  Gass systemet bør være av en enkel oppbygning.  Beretta Urika 2 demonteres, og pusses på under 2 minutter.  De fleste nyere halvautoer har et enkelt system som er lett å lære seg å vedlikeholde.  Unngå eldre gass automater, der noen av delene i systemet  består av gummi O-ringer.  Kjipt å være til fjells med ei hagle som ikke lader pga en O-ring.

En stor fordel halvautomater har, er at de gir litt mindre følt rekyl enn andre hagler. De bruker noe av energien, til å utføre omladningen fra magasinet.  Har man problemer med nakke  eller rygg.  Eller man ikke liker rekyl, så er halvautomat en vei å gå.


En felles «ulempe» med pumpe og halv auto, er at man kun har et løp.  Man må da velge hvilken choke som skal brukes.  I o/u og s/s er det jo to løp, og man kan ha to forskjellige choker montert.
Men det er ikke et stort hinder med bare et løp, det er jo enkelt!  Da har man bare en choke og forholde seg til.  Jeg bruker ½ choke i hagla, under høstjakte.  Sent i jakt sesongen der det kan bli noe lengre hold, brukes ¾ choke.  Men som regel står ½ chok i hele veien.  

Når du kommer på Eplerød med nyinnkjøpt hagle.  Så prøv deg litt frem på trap banen.  Men ikke glem og prøv deg på sporting banen.  Der brukes det to skudd i hagle.  Da får du prøvd deg på hvor god du er på skudd nr 2, og hvor mye som skal til for å treffe på det andre skuddet  ;-).  Alltid hyggelig at nye jegere kommer ned dit og prøver seg.  Velkommen til Eplerød!!!  
Bruk aktive hørselvern når dere er på jakt.   Viktig å ta vare på hørselen!  


alt 

Sponsorer

Klikk på logoen for å komme til sponsorens hjemmeside