Svelvik JFF

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Valg av rifle

alt

Denne artikkelen omhandler kjøp av rifle.  Målgruppen er nyutdannede jegere.  Det å handle utstyr for å jakte blir fort en dyr affære, hvis alt skal handles nytt.  Man skal ha jaktstøvler, jaktdress, sekk, våpen, gjerne aktivt hørselvern, GPS, diverse turutstyr.   Så hvordan kniper man inn?  For å få mest mulig, uten å sprenge budsjettet.  Man skal tross alt ha penger til kjøp av jaktkort også!!

I Norge er det mange våpen i privat eie.  Bruktmarkedet er til tider stort, og man kan gjøre meget gode kjøp.  De beste kjøpene gjøres som regel  i perioden fra November til Mars.  Om sommeren øker bruktprisene noe, pga ferie- og skattpengene har kommet inn på konto.  Samt at jakta står for dør, og fler folk begynner å lete internettet etter det de trenger før jakta.  Så kan du vente, vil jeg anbefale at du legger kjøpe periode etter det jeg har nevnt over.

De meste brukte kalibrene her i Norge, som kan brukes på både små- og storvilt.  Er i stigende rekkefølge ihht anslagsenergi 6,5x55 Swedish Mauser, 308 Winchester og 30-06 Springfield.  Fordelen med å velget et av disse kalibrene.  Er at det er mange rifler i disse kalibrene på bruktmarkedet.  Alle våpenbutikker i landet, har ammo i disse kalibrene som lagervare.  Hvor enn su skulle være, vil du alltid ha tillgang på ammo.  Tilgangen på billig trenings ammo er også stor.

Som siste tips før vi begynner på selve prosessen, med hva man skal se etter i ei rifle.  Vil jeg gi noen siste anbefalinger som er det desidert viktigste i dette innlegget.  IKKE kjøp ei rifle, du ikke håndterer rekylen til.   Det er bedre å skyte et presist skudd på en elg med en 6,5x55, en et dårlig skudd med 30-06 og lukkede øyer.  Styr unna magnum kalibre som første rifle kjøp.  Det å skyte godt med mye rekyl, krever mye trening.

Det finnes mange lettvekst våpen der ute.  Det dere må tenke på, er at det kreves ekstra mye trening for å skyte presist med en lettvekter.  Endrer du rekyl opptak mot skulder, endrer du treffpunkt på 100 meter.  I tillegg øker følt rekylen betraktelig, jo lettere våpnet er. 

Brukt kjøp av rifle

Hva kjennetegner en god rifle, annet en høy pris?  I dagen marked er det mye og velge blandt.  Prisen strekker seg fra  600- til fler 100.000kr i bruktmarkedet.   Både kjente, og noe mer ukjente merker.  Styr unna de riflene som er av ukjent merke. Disse vil det være vanskelig, å få reservedeler til.  Er du usikker om merket er kjent eller ukjent.  Forhør deg med en våpenforhandler,  eller andre erfarne jegere.  Søkemotoren på finn.no vil også gi deg en indikasjon.  Skriver du f.eks inn Remington, og du vil få mer enn 50 treff som regel.  Noe som viser at dette er et kjent merke som er under omsetning ofte.  Det viktigste med ei rifle.  Er at den samler godt, og er jevnt over presis med det meste av ammo du bruker.  Skal det  jaktes storvilt.  Bør det settes et krav til at rifla samler 3 skudd, innen for en sirkel av 5 cm på 100m avstand.  Som regel samler de aller fleste rifler bedre, enn hva skytteren bak klarer å prestere sittende på 100m.  Husk at de fleste jaktskudd, blir skutt sittende eller stånde.   Skal det jakte småvilt med rifla.  Bør det settes et krav til at den samler mindre enn 30mm, på 3 skudd @100m. Helst under 1 MOA er ønsklig.  Forklarer ikke hva 1 moa er her,  i denne artikkelen.

Ei rifle består av fire hoved komponeneter. Det er  stokk, løp med låskasse, kikkert og kikkertmontasje.  Mange nybegynnere, gjør den feilen at de kjøper en alt for dyr rifle, og monterer en billig Kina kikker i en aluminium montasje.  Dugger det innvendig i kikkerten.  Havarerer den mekaniske deleneller retikkel innvendig i kikkerten.  Blir kikkerten slått løs i montasjen på jakt.  Løsner montasjen av rekylen.  Så hjelper det ikke å ha en rifle til 7000kr, som skyter under 5cm @100m.  Da er jakta over, og man må reise hjem.  I verst tilfelle merker man ikke skaden, og ender opp med en stygg skadeskyting.  Man er som jeger like avhengig av kikkert og montasje, som selveste rifla.  Kikkert og montasje er det man skal legge mest penger i, under et kjøp.  Mulig du må kjøpe dette separat.  Trenger ikke blir dyrere av den grunn.  

Stokken

Jeg kjøpte for noen år siden ei Winchester 70 Featherweight  6,5x55 til bruk på villreinjakt.  Den fikk jeg kjøpt for 2500kr.  Fikk tak i en komplett brukt Leupold stålmontasje til 400kr.  Kjøpte en eldre Tysk Schmidt & Bender til 2500.  Sluttsum ble 5400 kr for ei top Villreinrifle med tysk optikk, til bruk på Villreinjakt.  Tysk optikk er regnet som noe av det beste på dagens marked.  Dette er en dønn solid "rigg" som tåler en trøkk.  

Denne villrein rifla mi er beddet, det vil si at løpet ligger fritt i løpskanalen i stokken.  Løpet kommer ikke i kontakt med treverket i stokken under avfyring.  Hvorfor er dette viktig??  Når vi drar i avtrekkeren, tenner kruttet, og kruttgassen skyver kula akslererende fremmover til munningen.  I denne prosessen vibrerer løpet til kula foralter munningen.   Dette er ikke synlig for menneskets øye.   Ligger løpet  fritt, vibrerer løpet jevn fra skudd til skudd.  Det er viktig for presisjonen sin del.  Er ikke rifla beddet, og treverket i stokken presser på løpet, kan vibrasjonene endre seg fra hvert enkelt skudd.   Treffpunktet vil da endre seg fra skudd til skudd.  Man merker det spesielt god, hvis man skyter løpet varmt.  Trykket på løpet fra stokken, vil over tid også endre seg hvis stokken ligger inntil.  Siden treverk er et levende materialet.  Det er faktisk såpass ille, at ved væromslag under jakt kan treffpunkt flytte seg med over 1 meter@100m på veldig kort tid.  Dette gjelder ikke i så stor grad stokker av synt matrialet.  Siden disse stokkene er av dødt materialet. Men jeg ville ha prioritert, og beddet disse stokkene også.  Husk at laminat stokker må beddes, eller så sprekker de.

Her ser vi en stokk som er beddet.  Den grålige massen til høyre for magasinbrønnen.

alt

Hvordan sjekker du at rifla du kjøpe,  ikke har stokkens løpskanal liggende å presse på løpet?  Ta et papir sjekken!  Dra et papir fra begynnelsen av stokken, og nesten helt bak til låskassen.  Skal stopp 5 til 10 cm før låskassen.

alt
alt

Løp og låskasse

Løpet og låskassen er en samlet enhet, som skal sende kula nedover løpet.  Det er viktig at du kjenner etter ved åpning og lukking av bolten, og repeteringen.  Dette skal som solide greier.  Ser eller føler du noe slark, etter å ha lukket bolten.  Bør man styre unna det kjøpet.  Et normalt rifleløp, tåler mellom 4-8000 skudd.  Litt avhengig av hvilket kaliber man bruker.  Samt hvor varmt man har skutt løpet ette hver skyting, og hvor godt det er pusset og vedlikehold.        

Hør om rifla har noe form for mateproblemer fra magasinet under omlading, spesielt ved bruk av tunge butte jaktkuler.  

Det siste kula "ser" før den forlater løpet, er munningen.  Det er viktig å se etter at det ikke er noe form for skade rundt den.  Munningen er den graderte kanten inn mot løpskanalen kula kommer ut fra.  Hvis det er skade i den.  Så vil kule få en sleng i det den forlater løpet, og det vi gi katastrofale endringer nede på 100 meters skiva.  Det er derfor den er forsenket,  av mange løps produsenter.  Dette må ikke undervurderes.  Spesielt vær nøye på dette, når  våpenet er gjenget for lyddemper.  Ikke alle børsemakere er like flinke med munningen, ved skjæring av gjenger på løp.  Noen gjør jo også denne jobben selv, på dårlig hobby utstyr hjemme.  Det kan også hende at forige eier har glemt å ta av demper, og løpt og munning er ruster.  Lyddemper skal ALLTID taes av rifle etter skyting.  Det kan dannes amoniakk gass i demperen, som gjør at løpet og munning ruster i stykker.  Husk og fjern sluttstykke, og se gjennom løp, det skal ikke være antydninger til rust i løpet.   Er det rust, gir det utslag på presisjonen.   

Her ser vi munningen er forsenket i løpsprofilen. 

alt

Kikkert montasje

Montasjen er det som forbinder kikkerten til rifla.  Under rekylen ser denne sine påkjenninger, og under frakt kan den få slag og støt.  Det er viktig at dette bindeleddet er dønn solid, siden dette er det svake ledd i oppsettet.  Styr unna aluminiums montasjer og baser.  Her er det kun stål som gjelder, uten unntak.  Det finnes fler produsenter.  Men Leupold standard montasje er vel noe av det mest brukte, og er rimelig.

Ikke mye hjelp med denne alu montasjen på jakt.  Her er det bare å pakke sammen, og dra hjem!

alt

Her ser vi skikkelig stål til stål forbindelse, mellom kikket og låskasse!

alt 

Kikkertsikte

Her er det veldig delt meninger,  og smaken er som baken.  Men kikkerter fra ca 3500-4500kr og oppover, er du godt rustet til å jakte med.  En kikkert kjøpt brukt, bør man klare å få til 50% av nypris, hvis den er i «mint condition».  Hva du velger, kommer av behov du har.  Er det kun dagjakt du bedriver, så holder det meste av mellomklasse kikkertsikter.  Leupold er en sterk kandidat med sine  VX-II og III modeller.  De er mekanisk sterke, og tåler en trøkk.  Men de er ikke så lyssterke om natten.  Det gjelder det meste av Amerikansk optik.  Skal man bedrive nattjakt, bør man heller gå for noe Europeisk.  Med en stor objektiv diameter på rundt 50 eller  56mm.    Men da snakker vi om kikkerter i en egen prisklasse.  En god kikkert for nattjakt, starter på 6-7000kr brukt.

Sjekkliste

At det bolten  lukking virker solid.  Skal ikke være slark etter bolten er lukket.

At sluttstykke går greit ved repetering/lading. 

At sikringingen fungerer som den skal.

Noe mateproblemer under repeteriing fra magasin.  Spesielt med tunge butte kuler.  

Stokken skal sitte fast til låskasse, skal ikke være noe slark eller bevegelighet her.

Remfester skal være solide.

Kjenn på avtrekket.  For tungt avtrekk, gir fort utslag på presisjon.

Montasje er solid festet, har den vært tatt av for sjekk???  Er skruene i montasje smørt inn med gjenge låsing, så de ikke skrur seg ut.  Ikke kraftigere gjenge lås enn medium coumpound.  De skal være mulig og demontere igjen.


 

Sponsorer

Klikk på logoen for å komme til sponsorens hjemmeside